Uw taal: Nederlands
Uw taal:

Sanja Zovko

Sanja Zovko werd geboren in Tuzla , Bosnië en Herzegovina. Tijdens de burgeroorlog emigreerde ze naar Nederland en nadien naar België. Na haar promotie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, studeerde ze Behoud en Restauratie van schilderijen. Sanja onderwijst schilderkunst in verschillende academies en aan de Universiteit Antwerpen.

Figuratieve schilderkunst waarbij de menselijke figuur centraal staat is haar grote passie. Met haar klassieke opleiding als basis, creëert Sanja schilderijen met veel oog voor detail en perfectie. Ze verkiest olieverf en adapteert haar schildertechniek moeiteloos aan verschillende formaten – van intieme kleinere werken tot extralarge, confronterende doeken. Sanja brengt haar omgeving in beeld, geïnspireerd door mensen en gebeurtenissen. Dit resulteert in figuratieve maar tegelijk ook symbolische schilderijen, die vaak verwijzen naar haar eigen leven, maar ook een uiting zijn van universele emoties.

Composities en uitwerking zijn zelden voor de hand liggend; ze hanteert opmerkelijke afsnijdingen en perspectieven die haar werken een eigen uitstraling geven. Haar werk zoomt frequent in op de handen van de figuren die ze afbeeldt. Handen en armen worden weergegeven als symbool en vormen niet zelden de kapstok die de uitstraling van het werk bepaalt.

De aandachtige kijker herkent in Sanja’s schilderijen misschien kenmerken van kunstwerken van grote meesters. Zoals realistische schilders als Manet en Courbet, streeft Sanja naar een waarheidsgetrouwe weergave, waarbij de imperfectie van haar onderwerp niet wordt geschuwd. Op een analoge manier als Rik Wouters wordt zij geïnspireerd door haar persoonlijke leefwereld. En de vervreemding in haar werken kan worden vergeleken met de uitstraling van de werken van Michaël Borremans. Maar in eerste instantie zijn de werken van Sanja Zovko heel persoonlijke kunstzinnige parels van een fascinerend kunstenaar.

Sanja’s werk werd al meermaals tentoongesteld op verschillende locaties, en maakt deel uit van meerdere privéverzamelingen.

 

KUNSTWERKEN VAN SANJA ZOVKO: