Uw taal: Nederlands
Uw taal:

Rita Van Camp

Rita woont momenteel ten noorden van Antwerpen, maar heeft vele jaren in het buitenland doorgebracht (Zuid Afrika, Parijs, Verenigde Staten, Schotland). Hoewel de thema’s van haar werken niet bepaald exotisch zijn of refereren naar buitenlandse taferelen, heeft haar ervaring in uiteenlopende culturen ongetwijfeld haar observatievermogen verscherpt.

Rita wordt geboeid door de relatie tussen schilderkunst en fotografie. Zoals een fotograaf via de lens de juiste beelduitsnijding zoekt puzzelt ook Rita met het formaat van haar doek en de uitsnijding van het beeld dat wordt weergegeven. Ze hanteert regelmatig de sfumato-techniek die vormen vervaagt en haar werken een mysterieuze sfeer geven. Rita werkt met olieverf en gebruikt soms primaire kleuren (rood, geel, blauw..) als dit een toegevoegde waarde heeft, maar werkt veelal met een sober kleurenpalet van zwarten en aardetinten. Zij gebruikt handig het spel van licht en schaduw om een extra dimensie aan haar werk te geven.

In de thema’s van Rita’s werken vinden we menselijke figuren en moderne vormen van ‘stillevens’. De stillevens focusseren op slechts een enkel element van het totaalbeeld, waardoor je als toeschouwer een vervreemding ervaart. De menselijke figuren zijn nooit frontaal en confronterend. Zij worden dikwijls rugwaarts geportretteerd wat een nieuwsgierigheid opwekt naar het volledige verhaal. Rita’s werken zijn én precies én nonchalant, tegelijkertijd bestudeerd en natuurlijk. Wat op het eerste gezicht soms louter realistische beelden lijken, zijn in werkelijkheid trage constructies opgebouwd vanuit een omvangrijke kijkervaring en vanuit een onvermoeibaar schilderen en herschilderen. Daardoor krijgt het werk een melancholische sfeer, waar je lang kan bij nadenken. In elk personage zit iets aarzelend, twijfelend, vragend en onbeslist, dat de kijker zelf kan invullen. Zelfs de voorwerpen hebben iets vragend door hun vorm en plaats in het werk.

Rita’s werken werden op meerdere locaties tentoongesteld, en maken deel uit van een uitgebreide reeks van privécollecties.

 

KUNSTWERKEN VAN RITA VAN CAMP: