Uw taal: Nederlands
Uw taal:

Jeroen Baeken

Net zoals Leonardo da Vinci zich ontplooide in verschillende disciplines is ook Jeroen van veel markten thuis – hij is als het ware een moderne versie van de homo universalis. Hij is opgeleid als beeldend kunstenaar, met een specialisatie in de schilderkunst. Als verlengstuk van zijn opleiding verbleef hij in Venetië, verbonden aan de Academia di Belle Arti.

Naast zijn schilderijen maakt Jeroen ook tekeningen en prints (monotypes). Hij heeft zich bovendien toegelegd op de kracht van klank, soms therapeutisch toegepast. Ook het maken van instrumenten en het vrijmaken van energiestromen via massage behoren tot Jeroen’s competenties.

Zijn schilderijen zijn figuratief, maar uitgewerkt op een niet alledaagse manier. Het gaat hem duidelijk niet om het herkenbaar ‘portretteren’ van bepaalde mensen. Mensen worden afgebeeld, solitair, of in groep, maar steeds met het accent op het individu. De mensen in zijn werken worden gekenmerkt door hun lichaamshouding en hun kleding, en staan model voor de universele mens in zijn omgeving. Gezichten worden niet uitgewerkt, zijn gevangen in een suggestie van overbelichting, of worden weergegeven van achter of van boven.

Het vogelperspectief is erg typisch voor Jeroen’s werk. Dit verstrekt de suggestie van afstandelijkheid - de toeschouwer maakt geen deel uit van het beeld, maar bekijkt het gegeven van op een veilige afstand. Jeroen vertrekt van zelfgemaakte foto’s, en bepaalt dan zorgvuldig de compositie van het beeld. Zijn schilderijen tonen onverwachte afsnijdingen – een figuur staat er zelden in zijn geheel op. Hij speelt meesterlijk met licht en schaduw, waardoor zijn werken dynamisch en intrigerend worden.

Jeroen werkt met olieverf, welke perfect geschikt is voor zijn veel gebruikte sfumato techniek. Contouren worden vervaagd zodat er een mysterieuze sfeer ontstaat. Zijn werk is kleurrijk, maar met een beperkt palet, dikwijls monochroom. De olieverf wordt in opeenvolgende dunne lagen aangebracht, waarbij het Rothko effect optreedt, met een bijzondere diepgang en sfeer van het resulterende werk.

Jeroen’s werk werd reeds op verschillende plaatsen tentoongesteld en erkend in gerenommeerde wedstrijden. Hij werd geselecteerd voor de Canvascollectie in 2010 en nam deel aan de overzichtstentoonstelling in Bozar te Brussel.

 

KUNSTWERKEN VAN JEROEN BAEKEN: