Uw taal: Nederlands
Uw taal:

Ingrid Joris

Ingrid gebruikt als basismedium olieverf, soms aangevuld met texturen zoals papier en plamuur. Dit wordt op doek verwerkt tot een geheel met gelaagdheid en diepgang. Ingrid’s werk is nooit een vluchtige weergave van de realiteit. Ze zoekt steeds de ziel in mensen en dingen, wordt persoonlijk geraakt en brengt die emotie over op doek. Haar jarenlange ervaring in de psychiatrische zorg bracht haar in aanraking met de getormenteerde ziel, waarbij de ruwe kern aan het oppervlak komt. Deze ervaring heeft haar manier van naar mensen en de wereld te kijken ongetwijfeld beïnvloed.

Ingrid’s vroege werken zijn figuratief: ze schildert mensen -zowel portretten als figuren. Met expressieve toetsen capteert ze de ziel. De sfeer van haar werken is vaak aangrijpend, zelden lieflijk of vrolijk. Ingrid schildert wat haar raakt, een blik, een houding, een menselijke emotie. Deze reeks werken is getemperd qua kleur en toont voornamelijk okers, sienna-tinten en blauwgroenen.

In haar recent werk laat Ingrid de figuur los en creëert ze abstracte schilderijen. Zij vertrekt steeds van een beeld (een bloem, een ruimte,...) dat ze tijdens het schilderen tot zijn essentie beperkt. Op die manier is de originele inspiratiebron zelden herkenbaar voor de buitenstaander. In haar abstracte werken gebruikt Ingrid voor het eerst rode en oranje tinten, vaak gecombineerd met zwarte en witte verftoetsen. Sfeer en emotie primeren.

Ingrid is geboren in Congo-Kinshasa en heeft daar tot haar 17 jaar gewoond. Momenteel woont en werkt zij in België (Antwerpen). Haar werken werden reeds verscheidene malen tentoongesteld en maken deel uit van meerdere privécollecties.

 

KUNSTWERKEN VAN INGRID JORIS: