Uw taal: Nederlands
Uw taal:

Frederik Rietdijk

°1968 Nederland

Woont en werkt in Antwerpen.

Frederik is sinds zijn jeugd gefascineerd door de natuur. Zowel de natuur op zich als het in beeld brengen van elementen uit het landschap boeien hem sterk. Als kind zwerft hij rond in de grienden van zijn geboortestreek Noord-Brabant (Nederland) en maakt schetsen van zijn omgeving.  Ooit studeerde hij biologie maar zijn passie voor het beeld leidt hem naar de schilderkunst.  Aan de Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen (België) behaalt hij het diploma van meester in de schilderkunst. 

In 2018 gaat de kunstenaar gedurende maanden in isolement om zijn verhaal Entropie op doek te brengen. Entropie is een fysische maat voor wanorde/orde zoals temperatuur een maat is voor warmte. De inspiratie voor deze reeks van 12 werken kwam van een reportage over Tsjernobyl, 30 jaar na de feiten. De reportage toont dat ongeacht de initiële verwoesting na de kernramp, de natuur rond de kerncentrale zich stelselmatig herstelt.  De natuur brengt “orde” op zaken, zelfs na het biologisch desastreus effect van zware radioactieve straling. De kunstenaar stelt bij deze vaststelling de vraag: Wat is orde, wat is wanorde?  Een kerncentrale is een uitermate geordende omgeving.  Na het ongeval heerst er een gigantische chaos/wanorde.  Maar is het herstel van de natuur niet de echte orde? En is het niet de mens die wanorde creëert in zijn drang orde te scheppen en de natuur te controleren?  Frederik brengt de beelden rond Tsjernobyl in functie van de tijd op doek.  Aan de kijker om te beslissen wat hoge en wat lage entropie is.

De reeks “Bomen” stralen een sterke post-impressionistisch sfeer uit.  Op meesterlijke wijze integreert Frederik emotie in de structuur, kleurgebruik en compositie van zijn werken.  In vele werken is de olieverf in verschillende dikte en richting aangebracht met het paletmes, wat het gevoelsmatige en de dynamiek in het werk enorm versterkt.  Kleuren zijn vaak extreem en complementair, met een verfijnd abstraherend effect en gevoel voor diepte.

De reeks “Antwerpen” toont beelden uit eind jaren 90 met een subtiele verwijzing naar de kathedraal.  De werken illustreren het figuratief metier van de schilder.  Het kleurgebruik versterkt op magische wijze de afbeelding.

 

 

Kunst van Frederik Rietdijk

Naam
Van hoog naar laag sorteren

24 per pagina

Artikelen 1 tot 24 van 43 in totaal

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Kunst van Frederik Rietdijk

Naam
Van hoog naar laag sorteren

24 per pagina

Artikelen 1 tot 24 van 43 in totaal

Pagina:
  1. 1
  2. 2