Uw taal: Nederlands
Uw taal:

Frederik Rietdijk

Frederik is een creatieve duizendpoot, beschikt over een brede interesse en een niet te temmen nieuwsgierigheid.  Dit wordt gereflecteerd in zijn studie- en andere keuzes, en uiteraard in zijn kunstwerken. Frederik was al van jongs af aan geïnteresseerd in de natuur rondom hem. Met zijn aangeboren tekentalent maakte hij schetsen van wat hij vond op zijn zwerftochten in de grienden in zijn geboortestreek in Noord-Brabant (Nederland). Om zijn leergierigheid verder te bevredigen zakte Frederik af naar België, waar hij het diploma van meester in de schilderkunst behaalde aan de Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen (België).

Na zijn professionele opleiding tot meester in de schilderkunst aan de Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, perfectioneert Frederik zijn technische vaardigheden met het schilderen van stillevens volgens de techniek en opvattingen van de oude meesters. Verder maakt hij een bijzondere reeks stadszichten, waarbij de Antwerpse kathedraal in beeld wordt gebracht, soms op de voorgrond, soms klein in de achtergrond. Voor deze werken schildert hij met olie op paneel, met een uitgesproken horizontale oriëntatie.

Vervolgens gooit Frederik het roer drastisch om en keert terug naar zijn basispassie voor de natuur. Frederik is gefascineerd door het licht- en kleurspel in landschappen en wordt vooral aangetrokken door de grilligheid en de dramatiek van bossen of individuele bomen. Hij maakt typisch gebruik van het paletmes om zijn verf in dikke verflagen en in grote vlakken van licht en kleur aan te brengen. De afmetingen van zijn werken zijn eerder groot, en hij zoekt soms de oplossing voor zijn verhaal in tweeluiken. Wanneer je dicht genoeg bij zijn werken staat herken je enkel de grove kleurtoetsen van het paletmes: het werk wordt erg abstract. Vanop een afstand versmelt het geheel tot een prachtige impressie van een driedimensionaal landschap.

Naast de beleving van de natuur haalt Frederik ook inspiratie voor zijn werk uit Japanse prenten. Ogenschijnlijk ligt deze kunstvorm ver af van het monumentale, passionele werk van Frederik, maar sfeerelementen uit deze prenten worden op magische wijze geïntegreerd in het spel van verf en kleur. Frederik schildert steeds vanuit de emotie en de ziel. Dat, gecombineerd met zijn vakmanschap, maken zijn werken universeel herkenbaar en spreken het collectief onderbewuste aan wat betreft ervaring met de natuur. Frederik woont en werkt in Antwerpen. Zijn werken werden al op meerdere locaties in binnen- en buitenland tentoongesteld, en maken deel uit van verschillende privécollecties.

 

 

KUNSTWERKEN VAN FREDERIK RIETDIJK: