Uw taal: Nederlands
Uw taal:

Evelyne Denys

Evelyne werd geboren in Kinshasa en spendeerde in Congo, Madagascar en Rwanda haar jeugdjaren. De thema’s van haar werken zijn erg uiteenlopend maar Afrika is nooit ver weg. Elke reeks heeft een bijzonder verhaal. Zo schildert Evelyne werken met Afrikaanse landschappen, gebaseerd op luchtfoto’s vanuit een vliegtuig. Op het eerste zicht een abstract beeld maar met een geïnformeerd oog ontluikt het landschap met rivieren, bomen en huizen.

In een erg boeiende reeks schildert Evelyne ‘Les Sapeurs’ (Société des Ambianceurs et des Personnes Élégantes), een subcultuur in Kinshasa en Brazzaville met mannen in opvallende kledij die op straat paraderen als pauwen. Evelyne capteert subliem de uitstraling van deze flamboyante streetstyle. Soms schildert ze maar een deel van het personage, vaak de benen, waardoor ze de vraagstelling over het onderwerp op een subtiele manier versterkt.

Meer recent raakte Evelyne geïntrigeerd door het spel van licht en schaduw. Schaduwen vormen een onderwerp op zich, waarbij de persoon die de schaduw veroorzaakt grotendeels uit beeld valt. Slechts een hint van een menselijke figuur is zichtbaar - bijvoorbeeld onder de vorm van een voet, perifeer in het beeld.

Evelyne start haar artistieke creaties steeds met zelfgemaakte foto’s. Ze extraheert uit deze foto’s een beeld dat voor haar de essentie weergeeft, en transponeert dat daarna op doek. De compositie van haar werken en ook de afsnijdingen in de beeldkeuze zijn erg apart en geven een effect van vervreemding.

Evelyne werkt met olieverf op doek. Haar kleurgebruik wordt aangepast aan het thema. De landschappen en ‘schaduw’- werken zijn eerder sober van kleur - bruine en grijze tinten overheersen. In de reeks ‘sapeurs’ worden felle kleuren gebruikt: deze passen perfect bij de joie de vivre van deze frivole heerschappen.

Evelyne behaalde diploma’s in zowel teken- als schilderkunst. Haar werken vormen een beklijvende reeks die de kijker blijven boeien door de diepgang in verhaal en uitwerking.

 

KUNSTWERKEN VAN EVELYNE DENYS: