Uw taal: Nederlands
Uw taal:

Diane Van den Enden

Diane gebruikt als basismedium in haar werken acrylverf en experimenteert daarnaast met olieverf, chinese inkt en potlood.

Haar werken zijn figuratief en ze heeft een voorkeur voor het weergeven van ‘de mens’. Dikwijls wordt de menselijke figuur in zijn context afgebeeld. In de Novelarte reeks wordt ‘de mens in de stad’ weergegeven. Soms gaat het over stadszichten met een hint van romantiek, soms is de mens zelfs helemaal weggelaten, en blijft louter de stad en het verkeer over. De meerderheid aan werken tonen situaties in de stad met politiemensen, brandweermannen, en andere medewerkers van ordediensten, in volle actie. Hiervoor is de basis niet ver te zoeken. Diane is commissaris bij de politie en maakt het stadsleven vanuit het perspectief van de ordediensten van dichtbij mee. Dit maakt dat haar werken geen droge, technische weergaves zijn, maar treffend de emotie vatten in situaties van brand, oproer, stakingen, …

Diane heeft een voorkeur om de stad ‘by night’ voor te stellen. Op dat moment zijn de kleuren dramatischer, en de contrasten groter. Dit laat toe om harde roden en blauwen te gebruiken naast donkere schaduwen en helwitte lichtaccenten. Zij hanteert een spontane, toetsmatige borstellzet, met gebruik van dikkere penselen. Diane is een meester in het aanwenden van weerspiegelingen, bijzondere perspectieven en lichtinvallen of onverwachte gezichtspunten, om een ongewone kijk te creëren op alledaagse dingen. Haar werken zijn, ondanks de soms aangrijpende thema’s, nooit brutaal of sensatiegericht, het blijft voornamelijk een sfeerschepping door gebruik van kleur en beweging.

Diane’s werk werd op verschillende plaatsen tentoongesteld en maakt deel uit van meerdere privécollecties. .

 

KUNSTWERKEN VAN DIANE VAN DEN ENDEN: