Uw taal: Nederlands
Uw taal:

Caroline van der Wegen

Caroline verkiest olieverf als medium, en linnen als ondergrond. Zij werkt dikwijls op groot formaat en gebruikt felle kleuren (soms onvermengd), met een ruwe penseelvoering, vereenvoudigde vormen, en gedurfde vertekeningen. Caroline schildert uiteenlopende onderwerpen. Haar schilderstijl en kleurgebruik, eerder dan de thema’s, vormen de rode draad doorheen haar werk. Vooral het typische gebruik van blauwtinten valt op. Portretten – ook van kinderen- zijn een weerkerend thema, waarin Caroline, ondanks de felle kleuren die ze gebruikt, veel gevoel en diepgang kan creëren. Op meesterlijke wijze schildert Caroline frêle gezichtjes met grove borstelstreken en vinnige kleuraccenten. In het verlengde van haar portretten heeft ze ook een reeks familieplaatjes geschilderd, waar de individuele gezichten minder belangrijk zijn, maar de focus wordt gelegd op de dynamiek en het samenspel van de groep die ze weergeeft.

Niet alleen de mens, maar ook haar omgeving en de natuur boeien Caroline. Haar passie voor architectuur blijkt uit haar werken rond ‘de kerk’: portretten en familiebeelden in kerk-ceremonieën, maar ook de kerk zelf, als gebouw, wordt weergegeven. Met ruwe borstelstreken, zonder te vervallen in details, geeft ze een sublieme weergave van de gotische of barokke kerkaanzichten. Het kleurgebruik en de lichtaccenten geven haar kerkschilderijen een sfeer van grootsheid en sereniteit.  Heel anders qua dynamiek en kleurgebruik zijn haar werken rond het thema ‘kermis’. Met felle kleuren en dynamische verfaccenten vertaalt ze de typische vrolijkheid en beweging van kermisattracties in een sprankelend beeld. Caroline's werken met dieren tonen haar connectie met de natuur. De schilderijen van leeuwen en gorilla's illustreren haar kennis van het schildersmetier. De werken stralen een kracht en warmte uit zonder ooit stroperig te worden.

Caroline haalt haar inspiratie meestal uit eigen foto’s die ze in haar hoofd vertaalt naar een schilderij. Daarna brengt ze dit mentale beeld, zonder onderschildering, vrij snel op doek. Deze manier van werken verklaart het bruisende in Caroline’s werken – er is nooit eindeloos geprutst aan details. Zij laat ook doelbewust elementen weg uit het beeld die dan door het oog, of de geest van de kijker worden ingevuld. 

Caroline is geboren in Tilburg (Nederland) maar woont en werkt sinds meerdere jaren in Schoten (België). Haar werk werd reeds op verschillende plaatsen tentoongesteld en maakt deel uit van verscheidene privécollecties. Caroline behaalde reeds enkele prijzen met haar werken, onder meer kreeg zij de eerste prijs in de wedstrijd ‘Schilderij van het jaar’ (België) in 2015.

 

KUNSTWERKEN VAN CAROLINE VAN DER WEGEN: