Uw taal: Nederlands
Uw taal:

Agnes Havran

Agnes is geboren en opgegroeid in Zuid-Afrika. Zij begon haar studies in de beeldende kunsten aan de Universiteit van de Witwatersrand (Wits) te Johannesburg, Zuid-Afrika, waar zij het diploma Ba (Fine Arts) behaalde. Deze opleiding bood eerst een algemene training in verschillende disciplines (schilderen, beeldhouwen, grafiek) aan, met daarna een verregaande specialisatie in de schilderkunst. Agnes had het voorrecht de kunstcollectie van het Kunstmuseum van Johannesburg van nabij te bestuderen. Haar opleiding werd verdergezet aan het Nationaal Hoger Instituut en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Tijdens haar specialisatie in de Conservatie en Restauratie van schilderijen heeft ze waardevol inzicht in schildersmaterialen en historische schildertechnieken verworven.

De interesse van Agnes in kleur en lichteffecten heeft altijd een primaire rol gespeeld in haar schilderijen. Ze is gefascineerd door de wijze waarop licht vluchtig, veranderlijk, verrassend, mysterieus, beschrijvend en verhullend kan zijn. Door te werken met dunne verflagen, waarbij de verffilm geleidelijk opgebouwd wordt, streeft ze ernaar om een zo groot mogelijke lichtstraling te bekomen.

Haar schilderijen zijn een poging om het veranderlijke en ongrijpbare licht in alledaagse voorwerpen en in de natuur te vangen. Momenten in de tijd die niet specifiek beschreven kunnen worden.

Agnes beoogt eerder een ervaring van licht op te roepen zoals het zich ontvouwt in onze leefomgeving dan de fysieke aanwezigheid van een object te beschrijven. De esthetische aantrekkingskracht is van primordiaal belang in haar zoektocht naar schoonheid.

De natuur, die in zich een mysterie draagt, geeft Agnes zoveel inspiratie om te schilderen. Zij is getroffen door de stille en pretentieloze aanwezigheid van een boom, die op bepaalde momenten stralend paars lijkt ten gevolge van bepaalde lichteffecten. Vol verwondering ziet ze hoe tijdens de winter natte en slappe grassen veranderen in amorfe hopen die doen denken aan slapende honden. Het is onmogelijk om het gouden zonlicht vast te houden dat snel over het zand glijdt, ondanks de aanwezigheid van door de mens gemaakte tekens, een beetje zoals op een schatkaart.

Agnes haalt ook inspiratie uit het alledaagse leven waarin gewone voorwerpen een bron van contemplatie worden. Zo worden boodschappentassen, die onafgebroken gevuld en weer leeggemaakt worden, symbolen van een niet te stoppen verandering. De zigzag vormen van deze tassen contrasteren met stilte die uitgaat van de daarin neergelegde dingen. Een stapel kleren met donkere holtes en steile hellingen veranderen in bergketens. De ogenschijnlijk gewone appels in een maand worden getransformeerd door de aanwezigheid van zwevende wezentjes die de lucht rondom doorkruisen en verwijzen naar wat voor het oog verborgen blijft.

 

KUNSTWERKEN VAN AGNES HAVRAN: